Leerlinggericht werken, hoe doe je dat?

Onderwijs is van en voor ons allemaal. Onderwijs is belangrijk, want de jeugd is de toekomst en die moeten goed opgeleid worden en goede kennis hebben. Vanaf de basisschool tot aan het hoger onderwijs word je ondergedompeld in de lesstoffen, theorieën en examens door middel van leren uit een boek en doen wat de docent vraagt. Maar hier begint de laatste jaren wat verandering in te komen. Er wordt namelijk veel meer gefocust op de behoeftes van leerlingen en hoe zij het beste de stof overgebracht willen en kunnen hebben. Wil je graag wat meer weten over deze methode? Lees dan onderstaande tips!

Tip 1: Vraag om feedback

Leerlinggericht werken toepassen kun je alleen maar als je ook echt wat wat er onder de leerlingen speelt. Vraag eens aan hen wat zij van de lesstof vinden en hoe het gegeven wordt. Volg je letterlijk wat er in het boek staat samen met de bijbehorende lesmethode? Of geef je er juiste je eigen draai aan? Het is goed om naar de wensen en feedback van de studenten te luisteren. Zo weet je wat zij interessant vinden aan de stof en hoe ze het graag onderwezen zouden willen hebben. Dit zou jij dan weer kunnen toepassen in je lessen, voor zover dat mogelijk is. Uiteindelijk gaat het erom dat de stof zo goed mogelijk overkomt en blijft hangen.

Tip 2: Vervang de oude lesmethoden

Veel leraren volgende de lesmethode van de uitgever van het boek. Dit is makkelijk, want zo weet je wat je moet behandelen en wat je uiteindelijk ook moet toetsen. Maar grote kans dat dit verouderde methoden zijn en niet geheel meer aansluiten op de manier van lesgeven vandaag de dag. Zo kun je meer gebruik maken van internet en daarnaast ook jouw eigen leerdoelen instellen. Dus in plaats van de leerdoelen van de uitgever, stel je die van jezelf op. Hierdoor zal je meer onderwijs op maat kunnen geven die ook nog eens bij de gewenste lesmethoden van de leerlingen past.

Tip 3: Ga in gesprek

Heb je tip één en twee geprobeerd? Dan is het handig en leuk om te kijken wat de resultaten zijn. Wat zijn de reacties van de leerlingen? Hoe zijn de cijfers? Wat vinden andere docenten ervan? Ga ook eens met een collega in gesprek om te kijken wat hij of zij ervan vindt. Hoogstwaarschijnlijk doe je dan ook nog eens nieuwe inzichten op. Op stichting-leerKRACHT.nl vind je nog meer informatie over leerlinggericht werken en hoe je het kunt toepassen in jouw lessen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *